De Halfjes

Een vreemde verzameling halfbroers- en zussen.

bjorn in het parool

Bjorn geeft een interview over misstanden
Bijdorp en het donorpaspoort en
uit hierin zijn wens om alle Halfjes te
ontmoeten.

Bjorn Hendriksen (25) was tot voor kort in de veronderstelling dat hij één broertje had. Inmiddels weet hij dat hij nog elf halfbroers en halfzussen heeft. Bjorn is een van de ongeveer 40.000 kinderen die voor 2004 werden verwekt door een anonieme zaaddonor. “Tot mijn achttiende heeft mijn moeder me niet verteld dat ik van een anonieme donor was. Toen ik dat later te horen kreeg, wilde ik graag meer informatie over mijn vader. Maar volgens mij moeder was er nooit een donorprofiel beschikbaar gesteld. ‘Je lijkt alleen op mij’ antwoordde ze als ik vragen stelde over mijn achtergrond.”                                                     

Bjorn vond dat moeilijk. “Mijn vader is een deel van mijn identiteit. Ik miste iets en vond het belangrijk om te weten wie hij is.” Bjorn schreef zich in bij de Fiom KID-DNA Databank van het FIOM. Die werd in 2010 in samenwerking met het Cansius-Wilhemina Ziekenhuis ontwikkeld. Zowel donoren als donorkinderen kunnen zich daar tegen betaling inschrijven. Zo kunnen zij door middel van DNA-matching in contact komen met hun donor, donorkinderen en eventuele halfbroers en halfzussen. Gegevens van ongeveer 665 mensen staan al inmiddels in die databank.                                                  

Tot zijn verrassing kreeg Bjorn spoedig een reactie. Zijn donorvader bleek in de databank te staan en dat leverde een match op. “Ik maakte een afspraak bij het Fiom en kreeg een formulier met oppervlakkige informatie en een foto van mijn vader. Ook ontving ik contactgegevens van de elf halfbroers en halfzussen die ik bleek te hebben.” Zijn biologische vader stond open voor een ontmoeting. “Dat was een mooie ervaring. Ik vond het bijzonder om iemand te zien die zo erg op mij lijkt. Ook mijn halfbroers en halfzussen heb ik ontmoet. Met hen is er diezelfde gelijkenis.”                                            Bjorn twijfelt er hierdoor aan of zijn broer wel van dezelfde vader is, zoals zijn moeder ooit bij de spermabank is verteld. “Hij lijkt totaal niet op mij en ik heb al vaker gedacht dat hij misschien niet mijn echte broer is. Maar hij wil geen DNA-test laten doen, dus ik zal daar niet achterkomen.”                                                         

De Fiom KID-DNA Databank is bedoeld voor mensen als Bjorn, die vragen hebben over hun afstamming. Het aan de kaak stellen van misstanden was volgens Hans van Hooff, projectleider bij Fiom, beslist niet het uitgangspunt. Totdat uit veel matches bleek dat mensen die dachten broer en zus te zijn dat helemaal niet waren. Ouders die destijds beloofd waren twee kinderen van dezelfde donor te krijgen, bleken een zoon of dochter te hebben die afkomstig was van een andere donor. Van Hooff onderzoekt momenteel 110 donorbroers-en zussen om erachter te komen of zij daadwerkelijk zijn verwekt met het zaad van dezelfde donor. Dit blijkt in bijna driekwart van de tot nu toe onderzochte gevallen niet zo te zijn. “Na de vergelijking van DNA van 34 mensen, bleken 24 daarvan verschillende vaders te hebben,” vertelt Van Hooff. Sinds deze misstanden naar buiten zijn gekomen regent het telefoontjes van bezorgde ouders en donorkinderen bij het Fiom. “Ze zijn verkeerd geinformeerd en voelen zich besodemieterd. Helaas hebben we geconstateerd dat dit niet de enige kliniek is waar dingen zijn misgegaan en waar hoogst onzorgvuldig te werk is gegaan.” Zo heeft Bjorn ook van zijn biologische vader gehoord dat hij meer dan tweehonderd halfbroers en halfzussen zou kunnen hebben. “Hij heeft vijfentwintig jaar lang bij drie klinieken gedoneerd. Mijn elf halfbroers en halfzussen kunnen dus nog maar het topje van de ijsberg zijn.”                              

Bjorn is er vrij laconiek onder. “Ik vind het wel gezellig, zo’n grote familie, en ik wil ze alle tweehonderd wel leren kennen.” Hij ziet desondanks in dat er fouten zijn gemaakt. “Meer dan 200 nakomelingen verwekken kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Mijn halfbroers en zussen zijn daarover dan ook behoorlijk geshockeerd en zien het minder positief dan ik. Niet onterecht, want doordat er bij verschillende klinieken zaad is gedoneerd is het in principe mogelijk dat je een relatie zou kunnen krijgen met iemand die eigenlijk je halfbroer of halfzus is.” Zelf maakt Bjorn zich daar niet zoveel zorgen over: “Het klinkt misschien raar, maar ik vind het juist wel grappig dat mijn biologische vader evolutionair gezien een van de meest succesvolle mannen van Nederland is.”

Voor Hendrik, een van Bjorn’s halfbroers, ligt dat anders. Hij is altijd in de veronderstelling geweest dat zijn vader een hoog opgeleide familieman uit Limburg was, afdelingshoofd van een bank, met hobby’s als schaken, fietsen en stratego. Na een DNA-match in de Fiom KID-DNA Databank ontdekte hij dat zijn biologische vader ongehuwd is, geen gezin heeft en lijdt aan aan het syndroom van Asperger, een vorm van autisme.                  

Nadat Hendrik in een uitzending van het actualiteitenprogramma EenVandaag vertelde over het verkeerde donorpaspoort van zijn vader, kreeg het Fiom opnieuw een groot aantal reacties. “Veel mensen hadden een donorpaspoort gekregen dat bijzonder veel op dat van de ‘vader’ van Hendrik leek. Diezelfde hoogopgeleide familieman uit Limburg met een goede baan. Uiteraard maken zij zich nu zorgen over de waarheid. Ik krijg de indruk dat destijds de donorpaspoorten zijn ingevuld op basis van de wensen van de ouders. Wilden zij een blonde man met blauwe ogen van 1.80 lang, dan kregen ze die,” vertelt Hans van Hooff.                                                                

Bjorn kan zich voorstellen dat zijn halfbroer Hendrik zich verraden voelt. “Ik snap ook niet waar het bedrog voor nodig was. Mijn vader heeft geen gezin en misschien geen heel goed betaalde baan zoals gezegd was, maar hij is daardoor geen slecht persoon. Ze hadden er gewoon eerlijk over kunnen zijn.”

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 De Halfjes

Thema door Anders Norén